torsdag 20 juni 2013

-Bandbredd? Cachestorlek? Paketförlust? Lag?
Ruth visar dig sammanhangen

Statistic bar hittar du i programlistens Advanced, övrigt i preferences
 Rut  nördar 
Vi har alla råkat ut för lag i Second Life. Mycket kan man inte att göra något åt själv utan det är yttre faktorer som spelar roll.
Men en del kan man göra men det är inte helt enkelt att veta hur.
Vi öppnar "preferences/Set up" och går sen till "Advanced meny och klickar fram "Statistic bar". Vänster och höger på bilden.
Om vi utgår från en bredbandsuppkoppling på vanliga 6-8 mb eller grovt räknat motsvarande 6000-8000kbps*. Då får vi inte göra slut på mer än så. Mail och Browser och system ska ha sitt. Sätter du bandbredden för hög får du lag. Linden Labs server skickar sällan ut mer än 1500 kbps. Därför är det ingen idé att t.ex sätta Maximum bandwith till 6000 kbps eller så det ger bara lag.
Vad som är optimalt kan vem som helst se. Under "bandwith" i statistic bar finns "packet loss" den ska vara så när 0.0% som möjligt. Får man högre "packet loss" får man börja laborera med bandbredden. Den är vanligast för högt ställd.
Second Life behöver inte så mycket fps(frames per second) som andra spel. Här ser det dock väldigt bra ut 46 fps på servern och 33 fps till mig.
En annan sak som kan påverka viewerns prestanda finner vi under nästa flik "advanced".
Där ställer du in "max cachesize". Standardinställningen är 64 mb vilket är åt skogen för lite om du har en modern dator.
Själv har jag ökat den till 1 GB. Kanske lite mycket men det ser man snart. Börjar kläder och övriga strukturer se suddiga ut har du för mycket mer eller mindre korrupt cache på din hårddisk. Då är det dags att tömma cache och eller minska cachestorleken. mindre än 500 mb är sällan bra. Cache på hårddisken laddas fortare än via bredbandet och för lite cache ger lag.
Några exakta mått finns inte det beror på uppkopplingens fart och kvalité. På grafikkort och processor. Så det blir att pröva sig fram. Inställningarna ovan är för mina förhållanden hemma i villan.
Ta gärna en skärmdump på inställningarna innan du börjar så är det enkelt att ställa tillbaka om det blir tokfel på vägen.
* 1mb = 1024 kb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar