fredag 24 oktober 2014

-Om kyrkor vore mat

Ishavskatedralen i Tromsø kostade en miljard att bygga.
För knappt 70.000 invånare varav ca 10% går dit.
 Valans  helgbetraktelse 
Jag tycker kyrkobyggnader, oavsett religion, är väldigt vackra byggnader.
Det finns vackra målningar, skulpturer, mosaiker och allt annat som gör en byggnad vacker.
Människor har i alla tider gjort sitt allra bästa till vilket pris som helst för att bygga en vacker kyrka för att utöva sin tro.
Stannar ofta upp och njuter av bilden av en vacker kyrkobyggnad.
Samtidigt blir jag lite beklämd när jag tänker på hur de oftast kom till en gång i tiden.
I Sverige finns 3300 kyrkor varav 1100 i Västergötland. Inte underligt att Skara domkyrka fick två torn, Skara böxer, för att skilja den från mängden. Västergötland är så platt att man kan se de flesta kyrktornen på en gång.
När jag tänker på varför de byggdes. För att visa makt. Kyrkans makt över folket. Ett monument som ingen egentligen ville ha. De hade ju redan en tro i Norden innan kristendomen i Rom bestämde att nordborna skulle byta tro. En tro som det är tveksamt om den egentligen slagit igenom här i Norden.
Vi firar våra stora helger som vi alltid gjort. Midsommar, påsk och jul har fått en lätt kristen kosmetika men är i grunden samma firande som på hednatiden.
Införandet av den nya tron kristendomen fick 10.000-tals nordbor att fly från Danmark, Norge och Sverige för att bygga ett nytt land på Island. Ett land med religionsfrihet. Idag verkar kristendomen och Asa-Vaner-tron sida vid sida. Den gamla tron är Islands näst största religion.
När jag tänker på att de människorna som beskattades hårt av kyrkan för att bygga dessa kyrkor blir jag sorgsen. De svalt redan innan kyrkan krävde tionde av dem. Räckte inte tiondet till skickade de knektar som drev in tiondet en eller flera gånger till.
Om folk svalt och dog fick de trösta sig med att de kom till paradiset. -Kanske.
Skulle vi bygga 3300 kyrkor idag skulle inte 3300 miljarder kronor räcka till trots att det är 1,5 ggr USA:s stadsbudget, 6 ggr UNWRA:s budget. UNWRA ger stöd åt utvecklingsländer.
Bara underhåll och uppvärmning av dessa 3300 byggnader kostar enorma summor varje år. Ofta belastar de små byar med stora kyrkoskatter.
Om man istället gjort gott. Så kallade "gudomliga gärningar" för alla dessa pengar.
Hade vi haft någon svält i världen då?
Hell dig Freyja!
Nordborna var starka i sin tro och behövde inte pråla med den innan kristendomen.
En naturreligion klarar sig bra med naturen själv som kyrka.
Om du så bara tror på dig själv behöver du knappast någon kyrkobyggnad för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar