 |
En fartig och kul film som testobjekt känns modernare än staplar och grafer. |
Ruth nördar
-Svar ja. Minimikraven för t.ex MacOS är ett tio år gammalt grafikkort ur GeoForce 6 serien. Likadant med Windows och Linux.
Har du en yngre dator är det inga problem.
Vad du kan göra är att justera inställningarna och om du har Windows- eller Linuxdator se till att du har de senaste OpenGL drivrutinerna. Har du MacOS behöver du inte tänka på det, senaste versionen följer med i de ordinarie uppdateringarna.
Vilken skärmstorlek har också stor betydelse, en 13" -laptopsärm får bra prestanda med ett enklare kort än en 27"-skärm.
Likadant gör det skillnad om du använder fullskärm för Second Life eller kanske bara 3/4-delar av skärmen för viewern. 3/4-del halverar belastningen på grafikkortet.
 |
iMacen från 2011 står sig gott. Snabbast bland de 2 kärninga-8 tråds processorerna (2C/4T) 7. är enbart testprogrammet igång. 8 är med "allt annat" igång samtidigt. En försämring med ca 3%. Plats nr 9 motsvarar en Dell laptop från i år. Platserna 1-6 innehas av datorer i de stora prisklasserna 25-100.000:-. Om några år kommer vi att se sådana processorer även i datorer runt 10.000:-
|
På min gamla iMac från 2011 kan jag utan problem dra på fullt på inställningarna men då blir det svårt att gå. Vilket inte har med datorn att göra på något sätt. Linden Labs servrar skickar bara ut 2MB/s (bandwidth 2000) och använder du 1,95MB/s till tjusiga vyer blir det inget kvar till rörelse eller musik. Om du ser noga på "de tjusigaste SL-bilderna" så är de så gott som alltid statiska motiv. Landskapsmotiv utan människor eller fordon i rörelse.
Vill du ändå veta hur ditt grafikkort står sig finns det två sätt. Lyssna på överklockningsnördarna som bara ser till prestanda i tester eller köra ett Benchmarktest.
Det kan vara användbart inte bara för att jämföra ditt grafikkort med andra utan för att se hur resultaten förändras om du enbart använder viewern eller använder viewern och Firefox och Mail och Photoshop och Textredigerare. Det gör skillnad olika mycket beroende på din dator.
Maxon Chinebench är ett bra benchmarktest. Det är gratis, det tar någon minut eller två att genomföra och det föreslår förbättringar.
Precis som alla andra benchmarktest ska det inte jämföras med andra test.
-Vad vill vi ha för resultat i testet?
Främst ska vi se på "fps" frames per second.
Vi vill ha 16-25 bilder per sekund (fps) för att få en mjuk rörelse.
Gamla hemmafilmkameror har 16 bilder per sekund. Vilket duger bra om vi sitter och pratar eller promenerar lite lagom sakta. Under 16 vill vi inte ha i viewern heller för då blir rörelserna knyckiga
TV-bilden har 25 bilder per sekund. Det räcker för allt. Sport visas som det ser ut i verkligheten.
Märk! -Det resultat du får i testet bara gäller den filmen i testet och du får inte förvänta dig samma i viewern. I viewern brukar vi ha mellan 16-32 fps, dina fps inte simens fps som alltid ska vara runt 45.
Maxon Cinebench för Windows, Linux och MacOs hämtar du här