tisdag 18 mars 2014

Duger ditt grafikkort till Second Life?

En fartig och kul film som testobjekt känns modernare än staplar och grafer.
 Ruth nördar 
 -Svar ja. Minimikraven för t.ex MacOS är ett tio år gammalt grafikkort ur GeoForce 6 serien. Likadant med Windows och Linux.
Har du en yngre dator är det inga problem.

Vad du kan göra är att justera inställningarna och om du har Windows- eller Linuxdator se till att du har de senaste OpenGL drivrutinerna. Har du MacOS behöver du inte tänka på det, senaste versionen följer med i de ordinarie uppdateringarna.
Vilken skärmstorlek har också stor betydelse, en 13" -laptopsärm får bra prestanda med ett enklare kort än en 27"-skärm.
Likadant gör det skillnad om du använder fullskärm för Second Life eller kanske bara 3/4-delar av skärmen för viewern. 3/4-del halverar belastningen på grafikkortet.
iMacen från 2011 står sig gott. Snabbast bland de 2 kärninga-8 tråds
processorerna (2C/4T) 7. är enbart testprogrammet igång. 8 är med
"allt annat" igång samtidigt. En försämring med ca 3%.
Plats nr 9 motsvarar en Dell laptop från i år. Platserna 1-6 innehas av
datorer i de stora prisklasserna 25-100.000:-. Om några år kommer
vi att se sådana processorer även i datorer runt 10.000:-
På min gamla iMac från 2011 kan jag utan problem dra på fullt på inställningarna men då blir det svårt att gå. Vilket inte har med datorn att göra på något sätt. Linden Labs servrar skickar bara ut 2MB/s (bandwidth 2000) och använder du 1,95MB/s till tjusiga vyer blir det inget kvar till rörelse eller musik. Om du ser noga på "de tjusigaste SL-bilderna" så är de så gott som alltid statiska motiv. Landskapsmotiv utan människor eller fordon i rörelse.
Vill du ändå veta hur ditt grafikkort står sig finns det två sätt. Lyssna på överklockningsnördarna som bara ser till prestanda i tester eller köra ett Benchmarktest.
Det kan vara användbart inte bara för att jämföra ditt grafikkort med andra utan för att se hur resultaten förändras om du enbart använder viewern eller använder viewern och Firefox och Mail och Photoshop och Textredigerare. Det gör skillnad olika mycket beroende på din dator.
Maxon Chinebench är ett bra benchmarktest. Det är gratis, det tar någon minut eller två att genomföra och det föreslår förbättringar.
Precis som alla andra benchmarktest ska det inte jämföras med andra test.
-Vad vill vi ha för resultat i testet?
Främst ska vi se på "fps" frames per second.
Vi vill ha 16-25 bilder per sekund (fps) för att få en mjuk rörelse.
Gamla hemmafilmkameror har 16 bilder per sekund. Vilket duger bra om vi sitter och pratar eller promenerar lite lagom sakta.  Under 16 vill vi inte ha i viewern heller för då blir rörelserna knyckiga
TV-bilden har 25 bilder per sekund. Det räcker för allt. Sport visas som det ser ut i verkligheten.
Märk! -Det resultat du får i testet bara gäller den filmen i testet och du får inte förvänta dig samma i viewern. I viewern brukar vi ha mellan 16-32 fps, dina fps inte simens fps som alltid ska vara runt 45.
Maxon Cinebench för Windows, Linux och MacOs hämtar du här

3 kommentarer:

 1. Maffe Carlberg18 mars 2014 21:53

  Jag har över 70 fps med min dator.
  Tyvärr hackar det ändå lite överallt då simen kan vara av sämre klassificering.
  Om stället tex delar server med en dansklubb eller affärer med mycket besök så hackar det oavsett vad du har för dator. Vet folk som kör med i7 och dubbla grafikkort som har samma problem...

  SvaraRadera
 2. Precis Maffe, då ska man veta att det är en "monsterdator" du byggt själv och som skulle kostat massor om man köpt den från hyllan, det är det jag försöker säga att klarar datorn 20-25 fps så räcker det för så mycket mer kräm finns inte att få från Second Life´s servrar.
  Har talat med flera som köpt dyra grafikkort men blivit ganska så besvikna för skillnaden har varit ganska liten

  SvaraRadera
 3. Maffe Carlberg19 mars 2014 15:06

  Precis...
  Innan jag köpte mitt nya grafikkort hade jag ett 4870x2 vilket är två 4870 som är ihopmonterade.
  Det fanns 2 gbyte minne på kortet med.
  Sen gick det sönder och jag satte i mitt reservkort ett Geforce 8800 GT med 512 mbyte på.
  SL gick faktiskt bra att köra utom i Amiville då det laggade apskit.
  Hade det i en månad sen köpte jag ett Geforce GTX 760 med 2 Gbyte minne på.
  Resultatet är att jag får kanske 50 fps på vissa ställen i Amiville men på Yadkin hade jag över 90 fps om man läste av "Statics bar". Med 8800 GT kortet fick jag runt 35 fps i Amiville och runt 50 fps i Yadkin. Allt beror på hur mycket byggnader det finns och hur mycket scriptade prylar och hur många som är på simen just då. Linden Lab "uppdaterar" ju allt ofta till vår nackdel med lagg och annat krångel som följd så glöm grafikkortet det är bara problem om du har ett gammalt. Ett hyffsat skall räcka för dom flesta simar. Samma som att ha 100 mbit uppkoppling och undra varför det går så långsamt att surfa på vissa sidor. Även om DIN dator har 100 mbit så spelar det ingen större roll om den andra datorn inte har dessa 100 mbit för det går aldrig fortare än vad den med lägst mbit kan prestera. Resten förblir väntetid. Annat är det om man använder bittorrent för där kopplas ju många användare upp till dej och dina 100 mbit utnyttjas bättre...

  SvaraRadera