lördag 8 mars 2014

-Idag dyrkar vi kvinnan!
-I morgon kan ni andas ut igen killar!

Idag gör vi som våra förfäder, dyrkar kvinnan. Här representerad av Gaia-moder jord.
Men hur blir det i morgon och på måndag? -Business as usual?
Internationella Kvinnodagen det är idag 8:e mars.
Men vad betyder Internationella Kvinnodagen?
För skolflickor i Afghanistan som riskerar att bli skjutna för att de går i skolan kan det säkert betyda en hel del.
-Men vad betyder det i Sverige?
En stor gäsp för de flesta.
Det viktiga budskapet om att man och kvinna ska vara jämställda i yrkeslivet, i hemmet och överallt annars har kommit bort i hanteringen.
Mycket tack vare att en kvinnlig kulturelit slagit klorna i Kvinnodagen. Ska budskapet komma ut måste det komma ur folkdjupen. Bli de breda massornas fest.
Läste just hur det ska firas på Världskulturmuséet i Göteborg; först Paneldebatt. Tema: Feministiska utgångspunkter - strategier och visioner följt av Seminarier och workshops med bland andra Systerskapet, Kvinnofolkhögskolan och Moa & Dilan från Tankesmedjan samt teater med Scenariot. Därefter blir det "Ladyfest" 20.00 – 00.00 Teater-quiz, liverartister och dansuppvisningar står på schemat. 00.00-03.00 Från midnatt till stängning är det DJ:s och dans som gäller.
Inte direkt min önskelördagkväll.
Typ Hammarkullefestival med kortege, marknadsstånd och folkfest skulle vara betydligt mer framgångsrikt för att nå ut med budskapet "Hon och han tillsammans på lika villkor".
Att budskapet inte nått fram som det borde märks inte minst på killarnas reaktioner. Många blir skitnervösa och tjoar "glad kvinnodag" och vinnlägger sig om att försöka säga rätt saker och då blir det naturligtvis görfel. Men de är söta när de försöker.
Andra män av typen "gamla svårdresserade hundar" blir oerhört uppbragta om en simpel kvinna dristar sig att fråga om det ska firas kvinnodag när de minsann har ordnat ett men glömt att berätta om saken.
Till alla säger jag "lägg undan prestigen". Vi ska inte byta kvinnoförtryck mot mansförtryck.
Vi ska tillsammans bygga en bättre värld för våra barn.
Det kan inte männen eller kvinnorna göra själva det måste vi göra tillsammans genom att ta vara på var och ens inneboende kapacitet om vi ska nå målet "en bättre värld för alla".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar